Werken met rijen, kolommen en bladen in Spreadsheets

De bouwstenen van een spreadsheet zijn rijen en kolommen met cellen die gevuld zijn met gegevens. Elk raster van rijen en kolommen vormt een afzonderlijke blad.

Een rij of kolom toevoegen

1. Selecteer een van de cellen die naast de nieuwe rij of kolom moet komen.
  2. Klik op de menubalk op Invoegen en kies vervolgens waar u de rij of kolom wilt toevoegen.

Tip: als u meerdere rijen of kolommen tegelijkertijd wilt toevoegen, selecteert u eerst het aantal rijen of kolommen dat u wilt toevoegen. In het menu Invoegen heeft u vervolgens de optie om dat aantal rijen of kolommen toe te voegen. Als u bijvoorbeeld een blok van 2 kolommen en 3 rijen selecteert, worden in
    het menu Invoegen deze opties weergegeven:

Een rij of kolom verwijderen

1. Selecteer een of meerdere cellen in de rij of kolom die u wilt verwijderen. Als u meerdere cellen selecteert, kunt u meerdere rijen of kolommen tegelijkertijd verwijderen.
  2. Klik op de menubalk op Bewerken en kies vervolgens welke rijen of kolommen u wilt verwijderen. Als
    u bijvoorbeeld rij 4, 5 en 6 in kolom C selecteert, worden deze opties weergegeven:

Tip: als u alleen de gegevens in de cellen wilt verwijderen (maar alle bestaande rijen en kolommen wilt behouden), selecteert u Waarden verwijderen.

Een rij of kolom verplaatsen

U kunt Kopiëren en Plakken gebruiken (in het menu Bewerken of door op de rechtermuisknop te klikken)
om cellen te verplaatsen, maar er is een snellere manier:

1. Selecteer de cel (of blok met cellen) die u wilt verplaatsen.
  2. Beweeg uw cursor naar de rand van de geselecteerde cellen totdat de cursor in een hand verandert:
  3. Houd de muisknop ingedrukt en sleep de cellen naar de nieuwe locatie.
  4. Laat de muisknop los en zet de cellen neer op de nieuwe locatie.

De koptekst van rijen en kolommen vastzetten

De eerste rijen of kolommen zijn misschien kopteksten die u altijd bovenaan of links wilt houden terwijl u door uw spreadsheet bladert. In dat geval kunt u de eerste rijen en kolommen vastzetten zodat ze op hun plek blijven. U kunt maximaal 10 rijen en 5 kolommen vastzetten.

Klik op Weergave > Rijen vastzetten (of Weergave > Kolommen vastzetten ) en selecteer vervolgens de rijen
of kolommen die u wilt vastzetten.

In het voorbeeld hieronder zijn de bovenste 2 rijen vastgezet. Dit is te zien aan de dikkere lijn onder rij 2:

Tip: u kunt de gedeelten met de blauwe lijn ook slepen en neerzetten om het aantal vastgezette rijen of kolommen snel te wijzigen.

Als uw kopteksten eenmaal zijn vastgezet, blijven deze op hun plek als u door uw spreadsheet bladert en worden niet gesorteerd, wanneer u een kolom sorteert.

Een nieuw blad toevoegen

Misschien bestaat een bepaald project uit meerdere spreadsheets. Een reisbureau dat een rondreis aan het plannen is, kan bijvoorbeeld afzonderlijke spreadsheets maken voor reisdatums, klanten, vervoer, hotels, excursies, enzovoort.

In plaats van meerdere spreadsheets te maken, kunt u bladen toevoegen aan een bestaande spreadsheet en vervolgens heen en weer schakelen tussen de gekoppelde bladen, net zoals u de tabbladen in een browser
gebruikt om te schakelen tussen verschillende websites.

Ga als volgt te werk om een nieuw blad toe te voegen:

1. Klik op het plusteken linksonder op uw spreadsheet:
  2. De bladen heten standaard Blad1, Blad2, Blad 3, enzovoort, dus waarschijnlijk wilt u het nieuwe blad hernoemen. Selecteer het tabblad voor het nieuwe blad, klik op de pijl-omlaag en selecteer Hernoemen:

Tip: de snelste manier om bladen opnieuw te ordenen is door de tabbladen te slepen en neer te zetten.